Alta Langa – Piemontes ukjente Bobler

Alta Langa DOCG er en tørr musserende vin fra Piemonte produsert på tradisjonell metode av Pinot Noir og Chardonnay – alltid med årgang.

Alta Langa er et lite område i Piemonte ikke langt unna Alba. Her produseres det musserende vin av høy kvalitet på tradisjonell metode, også kjent som Champagne-metoden. Det brukes kun Pinot Noir og Chardonnay som man også finner i Champagne. Prosecco produseres på tankmetoden, hvor annengangsgjæringen skjer i tanken, noe som er en rimeligere produksjonsmetode.

Det produseres årlig ikke mer enn ca 650.000 flasker Alta Langa. Appelasjonen krever minimum 30 måneders lagring på flaske før produktet kan selges. For å kunne kalles en Reserve må det mer enn 3 års lagring til. All produksjon er årgangsviner.

Druene dyrkes på over 250 meter over havet i åsene på høyre side av elven Tanaro. Her er det moderat fruktbarhet og jordsmonnet er rikt på marl, kalkstein og leire. Dette gir gode vekstforhold for både Chardonnay og Pinot Noir. Maksimalt utbytte er 11.000 kg per hektar.

Innhøsting skjer for hånd i hele klaser. Det brukes små perforerte kasser for å unngå at noen av druene blir knust før vinproduksjonen starter.

Mange forbinder nok Piemonte med rødvin og spesielt druene Nebbiolo og Barbera, men her lager de altså topp kvalitets musserende viner.

grapes alta langa

Produksjonsmetode

Alta Langa produseres etter «Metodo Classico», som betyr at den andre gjæringen foregår i flasken. Først presser man druene og gjærer vinen på normal måte. Deretter tilsettes ny gjær og sukker og vinen tappes på flaske. Så gjærer vinen i lukket flaske i flere måneder. Gjæren spiser sukker og kullsyre dannes i flasken. For å fjerne sedimenter som har dannet seg i flasken, stiller man tradisjonelt flaskene opp ned i pûpitres, slik at bunnfallet til slutt ligger i på toppen av flasken. For å fjerne bunnfallet fra flasken fryses flasketoppen. Takket være overtrykket i flasken, som kan bli opp til 6 atmosfærer, skyter isklumpen ut når flasken åpnes. Før man forsegler flasken på nytt, tilsetter man en liten skvett druesaft (dosage) i flasken. Dernest korkes den igjen, korken styrkes ved å holdes på plass med en metallstreng.

Se våre viner her:

Kart

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.