Påskelam à la Berens

Påskelam à la Berens

180 minuter 4 personer

Det nærmer seg påske så Christer Berens kommer her med en av sine lammefavoritter til påske, nemlig påskelam med spinat, kantarell og rødvinssjy. Christer er kåret til Norges beste vinkelner to ganger og har bakgrunn fra restauranter som Bagatelle, Bølgen & Moi og Le Canard. Han har også Nytelsesfredag hver fredag i P4, kl 08.15, og kommer med vintips i God Morgen Norge på torsdagene. Christer har alltid vært opptatt av at god vin skal være for alle, og utviklet derfor vinserien Cuvée Christer Berens i år 2000. Den har blitt en stor suksess, med viner fra Alsace, Ribera del Duero, Abruzzo, Puglia og Languedoc. Serien inneholder for øyeblikket viner fra Italia og Frankrike. Christer blander vinene i samarbeid med anerkjente vinmakere i Europa, men setter alltid sitt personlige preg på vinene uten at de mister sitt lokale særpreg.

Lammefilet med spinat, kantarell og rødvinssjy
1. Salte og pepre filetene og brun dem i olje og smør. Ha tre fedd hvitløk i stekepannen mens du steker.
2. rulle filtene i timian for de settes inn i ovnen
3. Etterstek filetene i ovnen i 5–8 minutter. Kjernetemperaturen skal være 55 grader. Hvil dem i 8 minutter før du trancherer filetene tvers over fibrene i 1 cm tykke skiver.

Kantareller med spinat

1. Stek kantarellene i litt smør i 4–5 minutter. Ta dem opp og kok ut pannen med 1 dl vann. Kok i 1 minutt og sil det over i sausen.
2. Varm en panne og ha i litt olivenolje. Legg i spinaten og rør med en gaffel som det er stukket et hvitløkfedd på. Når spinaten er blank, er den ferdig – etter ca. 2 minutter. Tilsett den ferdigstekte soppen, varm opp og smak til

Saus
1. Kok opp sjalottløken og rødvinen. La væsken reduseres til en tredel, tilsett kraften og kok inn til det halve.
2. Rør inn 100 gram smør i små terninger, kok opp og smak til med timian, salt, pepper og eventuelt litt sitronsaft.

Hasselback-poteter
1. Legg en tynn fjøl delvis oppå en annen. Legg potetene på den underste fjøla, inntil kanten på den øverste fjøla. Bruk en skarp kniv og skjær potetene i tynne skiver nesten igjennom. (Potetskivene skal henge sammen i den nederste centimeteren.)
2. Legg potetene i en ildfast form og legg over 30 gram smør i tynne skiver. Ha på salt og pepper. Bak formen på 180 grader i 35 minutter. Ha på parmesanen etter at potetene er tatt ut av ovnen.

Vintips: Ved valg av vin til påskelam bør man velge en rødvin med sterk karakter, moderat rik fruktsødme, spenstig syre og tydelige tanniner. Klassiske kombinasjoner er gjerne røde viner fra Bordeaux og Nord-Rhône, samt friske, moderne Tempranillo baserte Crianza viner fra Rioja. Unngå oversjøiske viner, disse har en tendens til å ha en litt søtlig, overmoden fruktighet og en mindre markant syrlighet.

Et alternativ til påskelam er Primitivoen fra Cuvée Christer Berens. Dette er en generøs vin som med sine rike og friske bæraromaer og behagelige tanniner; elegant hamler opp med fettet i lammesteken. I tillegg har den god fylde og et hint av krydder som gir vinen karakter. Matcher fint med påskelammet og finnes både på flaske og som praktisk og hyttevennlig bag-in-box.

Her er lenke til produktet hos Vinmonopolet.

Ingredienser

Lammefilet med spinat, kantarell og rødvinssjy

700 g lammefilet eller 1 kg lammekarré med bein
3 fedd hvitløk, skrelt
Olje og smør til bruning
2 ss. finhakket timian

Kantareller med spinat
160 g kantarell, renset og revet i fine serveringsbiter (annen sopp kan brukes)
100 g spinat, renset og vasket
1 fedd hvitløk, skrelt
litt smør og olivenolje til steking

Saus
1sjalottløk, finkuttet
2 dl rødvin
1 dl vann fra steik pannen som soppen hva stekt i.
1-2 dl god kraft.
2. ss. hakket frisk timian
100 g smør.

Hasselback-poteter
600 g middels store poteter, skrelt
30 g smør
15 g parmesan, ferskrevet

Anbefalt drikke

     

Logg inn for mer info. angående anbefalt drikke som passer til maten
Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.