60 minuter
4 personer
Det sies at måneder som slutter på bokstaven r er de beste månedene for skalldyr. Derfor passer det perfekt med sjøkreps nå i slutten av februar!
Her kommer Christer Berens sin vri på delikatessen.
Berens er kåret til Norges beste vinkelner to ganger og har bakgrunn fra restauranter som Bagatelle, Bølgen & Moi og Le Canard. Han har også Nytelsesfredag hver fredag i P4, kl 08.15, og kommer med vintips i God Morgen Norge på torsdagene. Berens har alltid vært opptatt av at god vin skal være for alle, og utviklet derfor vinserien Cuvée Christer Berens i år 2000. Den har blitt en stor suksess, med viner fra Alsace, Ribera del Duero, Abruzzo, Puglia og Languedoc. Serien inneholder for øyeblikket viner fra Italia og Frankrike. Berens blander vinene i samarbeid med anerkjente vinmakere i Europa, men setter alltid sitt personlige preg på vinene uten at de mister sitt lokale særpreg.
Slik gjør du:
Kjør alt unntatt smøret sammen i en kjøkkenmaskin til det er finkuttet.
Tilsett smøret og kjør på høyeste fart i minst 5 minutter for å få smøret luftig.
Sjøkrepsen deles på langs. Ta ut magesekken (paven) og knekk klørne ved å slå forsiktig på dem med baksiden av en stor kniv. Legg sjøkrepsen i en langpanne og ha på kryddersmør.
Stek krepsen i stekeovnen med bare grill eller overvarme på 200 grader i ca. 4 – 6 minutter. Dette avhenger av størrelsen på krepsen.
Server med loff eller ristet brød.
Drikke til sjøkreps
Smaken er ganske intens og samtidig delikat, salt og søtlig. Drikken bør ha god friskhet mot saltet og sødmen og god konsentrasjon mot den intense krepsesmaken, men ikke så mye smakskraft at den overdøver krepsesmaken. Du bør for eksempel unngå viner med mye eikepreg. Prøv en hvitvin av den spanske druen Albariño, eller Alvarinho som den heter i Portugal , Riesling eller Chardonnay fra Burgund med god fylde.
Vårt tips til denne retten er Solar de Serrade sin Alvarinho fra Vinho Verde.
Her er lenke til produktet hos Vinmonopolet.
1,5 kilo sjøkreps
Kryddersmør
200 g smør
2 fedd hvitløk
1/2 rød chili, uten frø
Skall av en sitron
Saft av en sitron
50 g fennikel
30 blad fersk estragon
2 ts salt (gjerne Maldon)
1 egg