Rosévin og drikketips til 17. mai

Mai er endelig her, en måned full av fridager og starten på den varme fine tiden. Dette betyr at sesongen for rosévin for alvor er i gang, samt feiring av 17. mai med tilhørende bobler i glasset.

Vi drikker mer og mer rosévin for hvert år som går. Rosévin har hatt en kraftig vekst de siste årene. I 2018 solgte vinmonopolet nesten over 2,8 millioner liter rosévin. Rosévin er perfekt som aperitiff, men fungerer også god til mat. Med prinsippet om at mat og vin bør balanseres i bakhånd, egner rosévin seg spesielt godt til lyst kjøtt, kalvefilet, grillmat eller sushi. Dette er selvfølgelig avhengig av hva slags tilbehør man har til. Stort sett krever lett mat en lett vin, og tung mat en vin med litt tyngde. Man bør også være påpasselig med å balansere våre fem smakssanser; retter med mye syre må for eksempel ha vin med syrlighet, og salte retter trenger litt sødme.

Link til våre róseviner.

Champagne og musserende til 17. mai

17. mai nærmer seg med stormskritt. For mange er Champagne eller musserende vin så godt som synonymt med den store feiringen av nasjonaldagen vår. I anledning grunnlovsdagen er det lite som egner seg bedre enn deilige bobler i glasset.

Link champagne

Drikketips for Champagne og musserende vin på nasjonaldagen.

En slik gledens dag fortjener drikkevarer av ypperste kvalitet. Det er ikke vanskelig å se for seg at representantene på Eidsvoll skålte med Champagne i glasset etter utarbeidelsen og ferdigstillingen av grunnloven. I dag skåler vi med familie og venner under 17. mai-frokosten, eller i hageselskapet om ettermiddagen.

Blant de viktigste faktorene for smaksfremming er glass og temperatur.

For Champagne og musserende anbefales det en lagringstemperatur på 11 grader. Boblene skal serveres på mellom 4 og 10 grader. Dette vil si at Champagnen/den musserende vinen helst skal kjøles ned. Her kan man bruke en kjøler eller en bøtte med is, hvor vinen skal ligge i cirka en halv time. Bøtten skal bestå av halvparten kaldt vann og halvparten isbiter.

Husk også å få i deg rikelig med vann i løpet av dagen. (san pellegrino)

Riktig god 17. mai-feiring!

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.